Consiliul Legislativ a avizat favorabil, pe 3 octombrie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, conform căruia militarii și polițiștii ar putea beneficia de compensația de chirie nu doar dacă locuiesc într-un imobil cu chirie, ci și pe parcursul unui credit imobiliar, ca parte din rată.
Actul normativ mai așteaptă avizul Guvernului, mai ales că este vorba de un proiect care schimbă mai multe legi din domeniul de apărare (Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare) și care ar necesita alocarea unor fonduri suplimentare de la bugetul mai multor instituții.
Proiectul, depus deja la Senat spre informare și dezbatere publică (B307/2017), a fost inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD, astfel că ar avea șanse de a fi votat mai departe. Inițiatorii susțin că nici MAI, nici MApN sau alte instituții din sistemul de ordine și apărare nu au mai avut fonduri pentru construcția de locuințe, astfel că suma oferită ca și compensație pentru chiorie a rămas singuurl sprijin pentru militari și polițiști. În momentul în care angajatul contractează un credit imobiliar, încetează plata acestei sume, deși cadrul militar are nevoie în continuare de sprijin pentru achiziționarea locuinței în proprietate.
“Mai mult, deși dreptul la compensația lunară acordată cu titlu de chirie este prevăzut de legiuitor prin legislația cadru în mod individual, pentru fiecare cadru, în practică angajatorii optează pentru o soluție discutabilă și contestabilă. Astfel, deși anterior căsătoriei două cadre beneficiază fiecare de compensația lunată pentru chirie, ulterior căsătoriei chiria se acordă doar unui singur partener, iar efectul acestei practici este acela că multe cadre optează să nu mai procedeze la încheierea căsătoriei, pentru a nu pierde acest drept”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins:
(1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază.
Art. II – La art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel:
(1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară.
Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege.
Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde va intra la votul final.
Comments