top of page

O ZI DE MISIUNE IN TEATRUL DE OPERATII AFGANISTAN

Danut Albu

Afganistan – Kandahar. 13 septembrie 2016 – EID-al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), zi importantă pentru afgani. Pentru militarii Forțelor Terestre române dislocați în Baza Militară Kandahar, o zi obișnuită.

Soarele este mai strălucitor ca în alte dimineți, semn că ne așteaptă o zi frumoasă. Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi se pregătesc să execute o nouă misiune de angajare a liderilor locali, în aria de responsabilitate. Ne alăturăm și noi Plutonului 3 Eagle, comandat de sublocotenentul Teodor Căpîlnean. Destinația vizată – satul Takht-e Pol, localizat în partea de sud a provinciei Kandahar. Executăm pregătirea dinaintea misiunii, aflăm ultimele informații despre riscurile din aria de securitate, verificăm materialele, mijloacele de comunicații, tehnica și pornim la drum. Prima oprire, cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane. Suntem întâmpinați cu zâmbete și foarte multă voie bună. După ce polițiștii ne poftesc să luăm loc pe un colț de iarbă, începem să discutăm despre problemele localnicilor, despre obiceiurile și tradițiile culturii afgane. Fiind sprijinite de forțele de coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările datorate activității insurgenților. Astfel,o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.


Astăzi este zi de sărbătoare pentru musulmani. Una dintre cele mai importante evenimente din religia islamică. O parte dintre locuitorii provinciei sunt plecați în pelerinaj la Mecca, ne povestește Azim, locțiitorul comandantului sediului local de poliție. În doar câteva minute, oamenii ne aduc lipii, ceai cald, caramele. Trebuie să bem și să mâncăm pentru a le demonstra că le respectăm cultura și tradițiile, îmi șoptește caporalul Ioan Popițanu.


Cunoașterea culturii locale se dovedește a fi deosebit de importantă, ajutând militarii să interacționeze mult mai ușor cu populația locală. Acest aspect este unul dintre elementele obligatorii pe care Rechinii Albi și l-au însușit înainte de dislocarea în Teatrul de Operații Afganistan. Am băut ceai și am mâncat cu toții lipii tradiționale. Ospitalitatea lor este uimitoare. La plecare, aceștia ne cer să le facem o fotografie pe care să o aibă amintire. Îmbarcăm și ne continuăm drumul.


Ajunși la marginea satului Takht-e Pol, încercăm să vorbim cu malik-ul satului, însă aflăm că acesta este plecat. Acest lucru nu ne împiedică să interacționăm cu localnicii veniți în întâmpinarea noastră. O mulțime de copii, printre care și câțiva bărbați se apropie de noi. Am mai venit în acest sat, iar oamenii ne cunosc, ne precizează plutonierul major Cornel Arexandei, comandantul grupei 3.

Ne oprim cu toți în dreptul unui adăpost, denumit magazin. În realitate, o încăpere cu pereți din bolovani și acoperiș din bârne, crengi și fân. Acolo, vreme de câteva ceasuri, câțiva militari din Plutonul 3 Eagle printre care și comandantul de pluton, discută cu populația locală.


Prin misiunile pe care le desfășurăm încercăm în permanență să aflăm informații despre activitatea insurgentă din aria de responsabilitate, despre starea de sănătate a localnicilor, dar și care sunt principalele nevoi și probleme cu care aceștia se confruntă, ne explică sublocotenentul Teodor Căpîlnean, comandantul Plutonul 3 Eagle.

În sat se găsesc patru moschei, nu există școală, iar copiii nu știu să citească sau să scrie. Mullah-ul e cel care îi mai învață pe copii alfabetul și legile Coranului. Culegerea de date și informații reprezintă unul dintre obiectivele militarilor Batalionului de Infanterie Protecția Forței aflați în misiune în aria de responsabilitate. În acest fel se conturează o imagine exactă asupra amenințărilor prezente în arie, sprijinindu-se procesul de evaluare a situației de securitate.


La doar câțiva pași de noi, un copilaș are piciorul rănit și ne cere ajutorul. „Probabil s-a înțepat în ceva ascuțit pentru că nu poartă încălțăminte”, ne spune sanitarul plutonului, caporalul Ștefan Bobaru. Acesta îi curăță rana și îl bandajează cu grijă. În Afganistan, copiii au mai multe probleme de sănătate decât cei în vârstă. Când aceștia văd militari români apropiindu-se, le ies în cale și le cer ajutorul. Principalele probleme de sănătate apar la nivelul picioarelor și al ochilor, deoarece copiii aleargă desculți printre pietre și duc mâinile murdare la ochi, ne povestește sanitarul.


Nu e prima dată când militarii Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi acordă ajutor medical pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate. Cunoașterea regulilor de prim ajutor este vitală pentru desfășurarea oricărui tip de misiune. În relația cu populația civilă, gestul de a interveni la timp și cu știință în acordarea ajutorului medical depășește toate barierele care stau în calea bunei înțelegeri între oameni. Datorită acestui lucru, localnicii prind încredere și cer ajutorul militarilor români, ori de câte ori au ocazia.


În timp ce o parte din efectivul plutonului discută cu localnicii, sau chiar acordă ajutor medical, ceilalți militari se dispun circular, formând cordonul exterior necesar protecției celor care angajează populația locală. Chiar dacă relația dintre localnici si militarii Plutonului 3 Eagle este cordială, militarii dobrogeni sunt alerți la oricare indicator care poate demasca un potențial pericol.

Este foarte important să ne dispunem în așa fel, încât toate flancurile dispozitivului să fie asigurate. „Tebuie să fim vigilenți și atenți în permanență pentru a asigura siguranța îndepăratată a plutonului”, ne mărturisește fruntașul Mădălin Vasilache. Acesta se află la prima misiune într-un teatru de operații și are grijă, împreună cu fruntașul Dorin Pârvuleț și cu alți colegi, ca militarii care interacționează direct cu populația locală să fie în siguranță.

Un episod din viața Rechinilor Albi, unul dintre multe altele… Militarii Forțelor Terestre române dislocați în Afganistan, continuă să execute misiunile ordonate, asigurând zi și noapte protecția Bazei Militare din Kandahar, sprijinind Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane și veghind la libertatea de mișcare a forțelor coaliției și a civililor. Pentru populația locală, cea mai importantă sărbătoare se apropie de sfârșit. Pentru militarii dobrogeni, dislocați de mai bine de o lună în Afganistan, o zi de misiune în care și-au îndeplinit din nou obiectivele. Text: locotenent Mirela Gheorghe Foto: plutonier Marius Galanton

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

ความคิดเห็น


bottom of page